Nederlandse gedoogbeleid
Op het eerste gedacht heb ik niet veel aan drugs en aan criminaliteit. Ik gebruik geen drugs. Ik zie wel veel nieuws over drugs & criminaliteit. Ooit in onze gebouw iemand besproken door de politie vanwege illigal wie teelt in de kelder. Daarom denk ik dat het kweken van de wiet gereguleerd moeten worden. Verder denk ik dat er veel samenwerking moet komen met de andere landen. De drugstransport is een enorm probleem. Dat kan alleen opgelost worden als er mogelijkheid zit om te samenwerken met de politie, rechtstaat en overheid van de andere landen.
Verder denk ik handig is om vooral jongeren opleiden om drugs niet te gebruiken. Als we mensen en vooral jongeren van het nadeel en de schade van drugs overtuigen, hoeven we niet denken aan gedoogbeleid.
Advies om gelukkig te zijn
- versterk flow-ervaring
- probeer te vergeven (zelf)
- koester sociale relaties,
- leer omgaan met tegenslag
- geniet van het leven
- cultiveer optimisme
- toon dankbaarheid
- zorg voor je lichaam
- tob niet en vergelijk niet
- zet je in voor je doelen
Ex-gedetineerde in de buurt
Ik zou me geen zorgen maken als er een ex-gedetineerde bij mij in de buurt komt wonen. Ik denk dat die persoon zijn straf heeft gehad en daardoor net als anderen een normaal burger is. Verder denk ik dat ik niet snel een verdacht zou maken van iemand die mij niks gedaan heeft. Je weet niet van de details: wat de persoon heeft meegemaakt. Verder is het ook humaan om een ex-gedetineerde een kans te geven om zijn/haar leven weer op te pakken. Het helpt ook de maatschaapij als hij geleerd heeft van zijn/haar ervaringen en als hij aan de maatschappij kan bijdragen.
Onderzoek naar menselijke perfectie
We leven langer en actiever dan ooit, merk ik. Dat komt door de uitgevoerde medicijnen en door de inzichten uit de wetenschap. Toch zijn we nog lang niet af van de mogelijkeheden die de wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen aan ons bieden. Daarom pleit ik voor ontwerpen van menselijke perfectie te onderzoeken. Hieronder geef ik aantal stellingen ter onderbouwing van mijn overtuigingen.
Beter kwaliteit van leven: Vroeger ging men dood aan verschillende ziektes. Toon trootste men elkaar met een redenering dat elke mens die geboren is, zal ook op een dag sterven. Dat is nog steeds waar. Echter leven mensen langer en gezonder in deze eeuw dan in de vorige eeuwen. Dat komt door de wetenschappelijke en technologische ontwiKkelingen. Ik noem een paar voorbeelden: Schone omgevingen, vaccinatie tegen ziektes, medische behandelingen. Verder is er een mogelijkheid om ziektes zoals asperger’s tijdens zwangerschap kunnen ontdekt worden. Door vroege ontdekking van de ziektes kunnen we voor de betreffende mensen een hoop ellende sparen.
Keuzevrijheid: De wereld is veel veranderd door wetenschappelijke ontwikkelingen. Deze bieden keuzes en technologische ontwikkelingen in hoe we graag ons leven willen leven en in hoe we ons leven ook willen beeindigen.
Wachtlijsten in de gezondheidszorg: Helaas is er nog wachtlijsten voor de behandelingen zoals orgaantransplantatie. Er is al onderzoek ondergaan om dit probleem op te lossen. Wetenschappers bewezen dat ze de lichaamsdelen zoals liever, Kidney op muis in de laboratoria kunnen laten grooien. Straks hoeven we niet afwachten op iemands dood voor organ transplantatie.
Vergrijzing van de maatschappij: Het sterven hoort bij het leven vind ik een achterhaalde idee uit middeleeuwse tijd. De ouderdooms ziekte zoals alzheimer, parkinsonsziekte en botten problemen kunnen vermijden worden door gene behandeling. Zo kunnen we het sterven van de mens terugdringen. Daarom stel ik voor de ontwikkeling uit de gene wetenschap toe te passen om de leven van mens langer en gezonder te maken.
Een aantal tegenargumenten:
Het lang leven is niet altijd gelukkig leven: Een lange en gezonde leven verzekert geen gekkigheid noch tevredenheid. Je kan lange leven maar als jouw naasten (partners en vrienden) dood gaan, dan is het lange leven niet prettig. Ter toevoeging, is het leven moeilijk om gelukkig te zijn door allerlei ziekte.
Ongelijkheid in de medische behandeling: Een andere discussiepunt is de betaalbaarheid van de wetenschap. Wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen zijn kostbaar en daardoor zouden worden gebruikt door enkele rijkluien. Dit leidt naar de consequentie dat de rijke mensen langer en gezonder leven zullen leiden en arme mensen korter en ongezonder leven zullen ervaren.
God spelen: Het creëren van designerbaby’s leidt naar het wensen om God te spelen. We kunnen heel veel dingen bereiken maar is het wenselijk of we dat ook moeten bereiken?
Al met al denk ik dat er geen simpel weg is om optimal profiteren van de mogelijkheden die wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen bieden om de gezonde mens te perfectioneren. Daarvoor moeten we eerst ons ethische en morele dilemma’s over het onderzoek oplossen.
Nederlandse televisie
Ik vind het reclamespot’ van centraal beheer ‘Even Apeldoorn bellen’ leuk. Het reclamespot dat ik niet leuk vind is van Heinken beer. Het reclamespot van centraal beheer is interessant want je ziet mensen die echt in probleem komen en vervolgens de suggestie krijgt om even Apeldoorn te bellen voor de Schaadeclaim. Ze gebruiken ook humor en onverwacht verandering van mundane leven van personage. Het reclamespotje van Heineken vind ik weggegooide geld. Ze gebruiken muziek, grote sterren, maar weinig op inhoud. Ze hebben ook geen gebeurtenis in hun spotje die onverwacht is.
Kunstsubsidies
Vorige week in de nieuws was er veel discussie over het afschaffen van kunstsubsidies door de overheid. In uw weekendblad was er ook een uitgebreid artikel over het onderwerp. De schrijver verteld in zijn artikel dat hij er eens is met de beslissing van de overheid. Ik wil graag mijn mening over dit onderwerp in uw weekendblad geven. Ik ben van mening dat de overheid kunst moet ondersteunen. In tegenstelling tot de mening van de schrijver wil ik de lezers van dit krant overtuigen dat deze beslissing van de overheid onbegrijpelijk is en dat de overheid deze beslissing nog een keer moet overwegen. Om mijn stand punt te ondersteunen geef ik hier twee argumenten.
Ten eerste, de valse argumenten van de tekstschrijver over het afschaffen van de subsidies. Volgens hem leveren de kunstsubsidies in de regio’s buiten de randstad in het praktijk niets op. Ik ben er niet eens met zijn mening. Veel regionale kunstenaars zijn afhankelijk van de subsidies. Zonder de subsidies zouden ze naar Randstad verhuizen om geld te verdienen. Bovendien creëert het optreden van kunstenaars de gelegenheid om geld te verdienen voor de lokale bedrijven.
Ten tweede, het principe van het dagblad. Ik ben abonnee van uw krant en waardeer enorm de bijdrage aan de kwaliteitsjournalistiek die het dagblad levert. Ik ben onder indruk dat het dagblad als geweten van de maatschappij opgericht is. De tekstschrijver is een kunstenaar in de dienst van de Rijksoverheid. Hij pleit voor het afschaffen van subsidies terwijl hij kunstsubsidies gebruikt om dit artikel te schrijven. Hij heeft zich ook in het verleden van de kunstsubsidies geprofiteerd. Het is immoreel om zo’n iemand een podium geven!!
Alles overziende vind ik dat het artikel van vorige weekend geen goed beeld van kunstsubsidies schetst. Ik ben ervan overtuigd dat mijn argumenten voldoende zijn voor de overheid om op hun beslissing terug te komen. Ik hoop dat dit gebeurt en ik zie graag reacties uit het publiek op mijn brief met belangstelling.
Met vriendelijke groeten,
R.
Huizenbouw in mijn Land
Inleiding: verschillen tussen mijn land en Nederland
Ik kom uit India. Er zijn veel verschillen tussen mijn land en Nederland. Mijn land is groter dan Nederland. Er wonen miljard mensen in vergelijken met 17 miljoen in Nederland. Van noord tot zuid is het ongeveer 5000 kilometer, van oost naar west 6000 km. Doordat het land zo groot is, wonen er mensen met verschillende achtergronden. Ook het weer is niet hetzelfde in alle gebieden. Daarom ook heeft men veel verschillen in bouwvormen.
Een veel voorkomend type woning in mijn land
Er wonen miljard mensen in India hierdoor is een van de dichtste bevolkte landen van de wereld. Hierdoor kunnen is er een groot tekort aan woningen en kunnen mensen moeilijk een woning vinden die aan hun eisen voldoet. De woningcorporatie van overheid bepaalt het huisvestingbeleid. Meestal worden woningen gebouwd via massaproductie. In dit soort woningen wonene veel indiaase gezinnen. Je hebt een appartement met twee of drie slaapkamers, een grote woonkamer, WC en douche en natuurlijk een keuken. Je deelt de parkerruimten met je buren. Meestal zijn de appartementen koopwoningen.
Het meeste gebruikte materiaal
Verschillende materialen worden gebruiken in de huisgebouwen. Het meeste gebruikte materiaal voor bouwen van woningen in India is beton. Volgens de wikipedia, beton is samengesteld uit het bindmiddel cement en uit een of meer toeslagmaterialen zoals zand, grind of steenslag. Het grootste voordeel van beton is dat voordat het uithardt, kan het in vele mogelijke vormen gegoten worden. Meestal wordt het gebruiken samen met staal. De huizen worden opgetrokken rond een betonskelet niet alleen in steun voor muren, maar ook voor de etages.
Tot slot
In India wonen er veel mensen in verschillend soorten en maten woningen. Het ligt eraan meestal op de weer en op de economie van woninggebieden. Meeste men vindt het moeilijk om een woning volgens hun eisen te krijgen. Massagebouwen door de woningcorporatie van de overheid is de norm van tegenwoordige woningmarkt. Je krijgt aantal kamers voor woning en iets wordt gedeeld met je buren. Meestal mensen wonen in het appartement die ze gekocht van de woningcorporatie. Verschillende materialen worden gebruiken in de huisgebouwen. Beton is het meeste gebruikte materiaal samen met staal.
Afval: Wat doen we ermee ?
Goeden avond dames en heren, Ik geef de presentatie over het stelsel van afval in Nederlands, hoe werkt het eigenlijk enzovoort. Dit is op de basis van de tekst Ik dacht dat het is goed voor mijn Nederlands dat ik ga probeer de presentatie te geef zonder beeld of schrijven. Als je begrijpt me wel zonder steun, dat beloof ik dat het doel van presentatie is bereikt.
Nederland heeft een system waarin elke soort afval is gesorteerd in verschillend pakken.
What soort afval Nederland heeft ?
We spreek hiet niet over industriale afval. Maar we geef ons aandacht aan de dergelijke huisafval. We hebben GFT(dat ik bedoel groente, fruit en tuin) afval. Dit soort afval is genomed als groen afval wie gooie dit afval in een bak. Er is glas afval met wit bruin en groen fles. Er zijn een paar bakken bij je buurt, misschien bij AH. Textiel net als Oude kleren, gordijenen geef je naar kringloop winkels voor her gebruik als het is raadlijk goed is. Anders gaat et naar de bedrijven waar ze processen voor verschillende sort dingen. Oude papieren wordt niuew karton.
Batterijen gooien we in de seperate conters bij supermarkt
Wasmachine, zware afval gaan naar speciale stichting waar sze woordt processed
Wegwerpsmaatschaapij
In vergelijking met mijn land, nederland heeft meer afval. Er is meer melk plastische of papieren verpakkenignen
Wat doe jullie met je dagelijks afval ?
Hoe werkt afavel system in jouw eigen land ?
Het Nederlandse systeem van geschieden afvalinzameling: voorbeelden
Volgens de tekst, zijn er een paar voorbeelden van het Nederlandse systeem van geschieden afvalinzameling : Groenafval, papier en karton, glas textiel, grof huisvuil, klein chemisch afval(KCA) die zijn wordt ingezameld in verschillende bakken
Het meest wordt hergebruikt(‘gerecycled’) :voorbeelden
Kleren worden het meeste hergebruikt. Kleren worden, als ze in redelijke staat zijn, ook gekocht door de mensen om te dragen. Ook meubels zijn goed te hergebruiken. Het glas wordt omgesmolten tot nieuw glas. Meubels die niet te oud zijn, worden gekocht door kringloopwinkels en weer verkocht aan mensen voor lagere prijzen.
Alleen het ‘gewone huisvuil’ wordt verbrand. Een bijzonder probleem daarbij.
Er is een onderzoek gedaan naar ovens, die huisvuil gebruiken als brandstof. Maar gewoon huisvuil heeft een hogere verbrandingstemperatuur dan niet-gescheiden afval. Daarom is het moeilijk om gewoon en puur huisvuil te verbranden. De ovens zijn niet bestand tegen afval met hogere verbrandingstemperatuur.
Vroeger ging alles anders
Vroeger werden alle soorten vuil in een bak verzameld. Er waren ook mensen die van deur tot deur gingen om het afval te verzamelen. Mensen deden het afval in een bak en brachten het naar een verzamel waarvan het op bepaalde dagen opgehaald werd door gemeente medewerkers. In de jaren tachtig, probeerde mensen door het met verbranden van hun afval energie te produceren. Deze ontwikkeling is nog in volle gang.
In mijn land…
Ik kom uit India. We hebben een dichte bevolking. Daarom hebben we veel afval. Gemeentemedewerkers proberen continue dit afval intezamelen. Het afval wordt verzameld op geselecteerde plaatsen om de stad schoon te houden. Helaas hebben we nooit gehoord over het scheiden van afval. Meestal wordt alles in dezelfde afvalbak gesmeten. Er is een bak voor de inzameling van chemische flessen en medicijnen. In vergelijking met het dorp heeft de stad het afvalinzamelingsysteem beter georganiseerd.
Godsdienst(en) in mijn land
Vroeger was India, zoals veel landen oorspronkelijk, polytheïstisch. Verschillende monotheïstisch denominaties in het hindoeïsme hebben ieder hun eigen verschillende “persoonlijke vorm” van de ene God. Dat geeft de indruk dat het hindoeïsme in zijn geheel polytheïstisch zou zijn. Meeste mensen in India zijn hindoe maar ook moslim, christelijke, joodse en ook van andere godsdienst. Mensen in het past bidden als een God of Godin aan dingen van natuur ondere andere rivieren en bergen. Het gevoel verschijnt over metafysisch dingen en eindelijk kwam er religieus gedachten. Het is genoteerd dat er was geen enige persoon die stichtte het geloof. Verschillende mensen voegde over de alle lange eeuwen zijn belevingen en dus staat het hindoeïsme in zijn tegelijk bestand. Er is geen heilig boek maar hele veel teksten uit theologisch scriptie dat werkt als een leiding aan de beloofers te volgen. Er zijn veel Goden of Godinnen in het noorden maar ook het zuiden had hun eigen aantal God en Godin. De godsdiensten hebben grote invloed op de geschiedenis van India. Dat kun je opmerken van talloze religieus gebouwen en tempelen die staat overal op dit land. We kunnen zeggen dat het geloof was van ceremonieën en rituelen. De dominee bidt aan het altaar en zwaaien brandend wierook tegen de geloofers, onder het zingen van de vele rituele teksten, meestal in Sanskriet. Boeddhisme is ook het product van deze tijden waarin veel aandacht is geven aan het gedrag van de mensen. Er werd discussie over de richting die mensen moeten volgen. In de 10de eeuw kwam er in Islamisme leiders vanuit west en arabie. Ze invloed grote percentage van de bevolking. Veel bevolking draagd islam als hun religie. De mosselmannen gaan zich tegen het polytheïsme en rituele binnen het hindoeïsme. Men begin met lezen van Koran, het islamitische heilige boek. Er zijn een paar religieus groepen, dat heeft invloed van beide religie maar aantal geloofer van zulke godsdienst zijn beperkt. Tegenwoordig, meestal mensen in India willen hun eigen beleid voeren, ook op godsdienstig gebied. Echt India heeft geen officieel geloof. Net als in Nederland, bestaat er in India officieel vrijheid van godsdienst, en kan iedereen kiese tot welk geloof hij of zij wil behoren: het hindoeïsme, de islam en tegenwoordig ook het katholicisme (dat komt met missionaris van western maatschappij). Tegenwoordig veel mensen, meestal jonger generatie heeft niet zo veel interesse in de godsdiensten. Zijn ouders komt uit wel van iets geloof. Maar ze hebben veel verschillend mening over het geloof.
Het Plan Weeber
- Inleiding: wie is Weeber, wat houdt het plan in?
Weeber was een docent aan de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft. Hij is een architect en voorzitter van de Bond van Nederlandse architecten. Hij heeft een idee voor een variant op het rijtjeshuisconcept. Volgens hem, moet het vrijstaande huis weer de normale woonvorm worden. Hij wil dat de overheid een kleiner rol gaat spelen bij het beslissen over de woonvormen. Hij heeft een plan: “Het Wilde Wonen”. Hij is van mening dat de grondeigenaren moeten kunnen beslissen welk soort woning er gebouwd wordt.
- Argumenten voor het plan Weeber
Nederland bestaat aan 34000 vierkante kilometer. Tien procent van dit gebied is bebouwd. Als je rekent is ongeveer 0.7 procent van totaal gebied is nodig voor bouwen van een miljoen extra woningen. Daarom zou het niet zo problematisch zijn als we hebben vrijstaande huizen bouwen. Volgens hem, willen de meeste Nederlanders graag een vrijstand huis met een tuin eromheen.
- Argumenten tegen het plan Weeber
Volgens de tekst 13, is er gebrek van ruimte voor bouwen van vrijstaande huizen. Ze willen graag wonen dichtbij hun werkwonen. Een vrijhuis voor iedereen in de stad, is dat zeker niet mogelijk. De oplossing is het bouwen van massaproductie van huizen. Dat is goedkoper en ook economische beter voor de samenleving. Ik vind Weeber haalde de publiciteit, niet alleen met zijn huizen en gebouwen, maar ook met zijn innovatieve en vaak tegendraadse ideeën over architectuur, bouwen, wonen en volkshuisvesting.
- Mijn conclusie is, dat
Weeber niet gelijk heeft met zijn visie over deze situatie. Het is niet praktisch en economisch om vrijstaande huizen te bouwen. Aan de andere kant, hij draait som echte punten. Projectontwikkelaars en gemeenten verdienen meer aan appartementen dan aan eengezinswoningen. Gevolg: er komen steeds meer appartementen. De jonge huizenkoper ziet hierdoor zijn keuze beperkt.
NEDERLAND MUSEUMLAND
Sinds 2006 ben ik in Nederland. Toen ik hier student was, had ik een natuurlijke fascinatie over Nederland. Ik ben hier naartoe gekomen, maar hoe werkt dit land eigenlijk? Hoe is de bevolking?, Wat voor soort mensen woonde hier? Dit soort vragen stel ik mijzelf. Iemand vertelde mij om Het Prinsenhof museum in het centrum van Delft te bezoeken. Hij dacht dat het een mooie gelegenheid zou kunnen om kennis te maken met de Nederlandse geschiedenis en een efficiënte manier zou zijn antwoorden vinden op mijn vragen.
Het Prinsenhof museum ligt aan de Phoenixstraat. Het Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het is dicht op de Nederlandse nationale feestdagen.
Het museum bestaat uit 10 kamers. Het heeft een grote entreehal. Er is ook een museumwinkel die cadeau artikelen aanbiedt met betrekking tot Het Prinsenhof museum. Je vinden er boeken, reproducties en relatiegeschenken. De Prins van Oranje (genoemd als “Vader des Vaderland”) woonde hier. Bij de trap van het gebouw werd Willem van Oranje op 10 juli 1584 vermoord door Balthasar Gerards. Nog altijd zitten er twee kogelgaten als stille getuigen in de muur. Museum Het Prinsenhof vertelt het verhaal van Willem van Oranje en zijn rol bij het ontstaan van de Nederlandse Republiek.
Schilderijen, pamfletten, propagandaoorlog en het gebouw zelf brengen de geschiedenis in beeld. Daarom is het gebouw een van de belangrijkste monumenten van Nederland. Ik ken nu de hoofdrolspelers in de Nederlandse Opstand (Tachtigjarige Oorlog), zoals Filips II en de hertog van Alva.
Net als andere museums, heeft het Prinsenhof museum een permanente tentoonstelling. Het museum is niet zo groot als Rijksmuseum of het Van Gogh museum. Je kunt in minder dan twee uur het museum bekijken. Het was een bijzondere ervaring. Het museum maakte een groot indruk op mij. Ik had nooit gedacht dat er zo een grote geschiedenis bij zo een klein land. Hoorde ik was ook blij dat delft, de stad waar ik nu woon een sleutel rol in de ontstaan van dit land gespeeld heeft. Ik raad aan iedereen, die uit het buitenland komt, aan Het Prinsenhof museum te gaan bezoeken.
Creatief schrijven
Laatste keer heb ik bij mijn ouders gegeten. Mijn moeder heeft mijn eten gemaakt. Ik voel mij zeer tevreden over het eten. Ik krijg veel plezier van. De geur van het eten brengt mooie hervinerring, positieve energie. De geur geeft mij iets sociaals. Ik eet met mijn ouders. Wij zijn heel gezellig bij elkaar. Het eten is lekker als ik samen met mijn ouders kan eten. Mijn moeder kookt zeer goed, vooral vegetarisch. Het
zou heel slecht leven zijn zonder lekker eten. Ik voel mij beter als
ik met mijn ouders ben en als ik ook samen kunnen eten. Meestal kookt mijn moeder vegetarisch eten. Dat is gezond. Wij hebben veel keuzes omdat wij op een broderij wonen. Wij hebben alles verse: groenten, fruit en melk. Ik kan niet zonder eten van mijn moeder. Ik voel mij gelukkig als ik eten van mijn moeder krijgt. Ik ben blij dat ik zo’n ouders heb gekregen.
De Nederlandse koloniën
- De Nederlandse Antillen
- Heeft Nederland nog steeds koloniën? Zes kleine eilandjes voor de kust van Venezuela: Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten, Sint Eustatius, vormen met Nederland het Koninkrijk der Nederlanden.
- Op voet van gelijkheid met Nederland
- in de 17de eeuw door Nederland veroverd: zout, tabak, suiker, centrum voor de slavenhandel;
- nu: toerisme (en volgens velen drugshandel!)
- nu nog: Nederlands als officiële taal, maar de meest gebruikte taal is het Papiaments (op Aruba, Bonaire en Curaçao), en het Engels (op alle eilanden).
Suriname
- Tot 1975 behoorde ook Suriname, aan de noordkust van Zuid-Amerika, tot het Nederlands Koninkrijk
- In 1674 heeft Nederland Suriname ‘overgenomen’ van de Engelsen, in ruil voor ‘Nieuw-Nederland’, aan de Oostkust van Amerika (nu: New York).
- Suriname is gebruikt als centrum voor de slavenhandel, voor de verbouw van suiker en koffie, en als leverancier van grondstoffen: bauxiet (à aluminium)
- In 1975 werd Suriname onafhankelijk. De officiële taal is het Nederlands, maar veel mensen spreken Sranang
- Nederland geeft financiële steun aan Suriname, maar de relaties zijn een beetje gespannen
Indonesië
- Tot 1945 was ook Indonesië een kolonie van Nederland: ‘Nederlands Indië’
- In de 17de eeuw stichtte de VOC handelsposten op de grote Indonesische eilanden
- In de 18de eeuw veroverde de Nederlandse staat het hele gebied, en richtte het bestuur van de elanden in;
- Indië moest een groot deel van de oogst gratis aan Nederland afstaan à hongersnoden; Nederland heeft ook veel verdiend aan de koffie-, thee- en tabaksplantages.
- In 1945, direct na de Tweede Wereldoorlog, verklaarde Indonesië zich onafhankelijk, Nederland begon een koloniale oorlog, maar moest in 1949 de onafhankelijkheid van de vroegere kolonie erkennen
- De relaties zijn een beetje gespannen
- Tot 1805 was ook Zuid-Afrika een kolonie van Nederland.
- In de 17de eeuw door de VOC gesticht als handelspost, vanaf 1805 Engels, vanaf 1910 onafhankelijk, tot 1990 onder het ‘apartheidsregime’, vanaf 1990, met de vrijlating van Nelson Mandela, onder leiding van het ANC (African National Congress)
- Het Afrikaans is een taal die veel op het Nederlands lijkt – het is eigenlijk zeventiende-eeuws Nederlands.
De Zijderoute
Zijde:
Zijde is een natuurlijke materiaal die van een soort insect komt. Eerst we hebben een larve en daarna komt cocon. Na de verwerking van cocon men krijgt zijd en maakt kleden.
De route :
Eerst expeditie begon in 138 voor Christus, met ongeveer honderd mensen uit China naar Europa. De route als een handelsweg bestaat in feite uit een aantal wegen, van China (de stad Sian) door centraal Azië en het Midden Oosten naar de Middellandse zee. De route eindigt in Rome in Europa.
Trade:
Middelen van vervoer waren kamelen, paarden, ezels, ossen, jaks. Behalve zijde werden via deze handelsweg een groot aantal andere kostbaarheden vervoerd. In westelijke richting gingen bronzen en ijzeren voorwerpen, bont, specerijen en lakwerk, Goederen vanuit China: zijde, keramiek, ijzer, bronzen producten … In de richting van China gingen kostbaarheden zoals goud, edelstenen, ivoor, kostbare textiel en amber. Goederen naar China: goud, ivoor, linnen, edelstenen, glas
Ondergang:
Ronde elfde eeuw, raakten huizen, tempels -vaak voorzien van kostbare kunstwerken-, zelfs gehele steden langzamerhand bedolven onder het conserverende woestijnzand van de Taklamakan. De oorzaak was de verdroging van de oasen. De laatste keer dat de zijde route gebruikt werd was in 1500 na christus. Tussen deze tijd, sloot China de grenzen voor het westen door de politieke instabiliteit en de politiek van de late Ming-dynastie om China te isoleren van de buitenwereld. Nadat het vervoer van goederen over zee belangrijker geworden was, raakte de zijderoute definitief in onbruik.
Elfstedentocht
genoemd als “tocht der tochten”
Vanaf 1909 officieel Willem (‘Pim’) Mulier
Een afstand van bijna 200 kilometer over 11 steden
Sinds 1909 heeft de tocht vijftien keer doorgang gevonden.
Conditie: bevroren wateren 15 cm dik
één Elfstedentocht in de maand december; zes Elfstedentochten in de maand januari en acht in de maand februari zijn gehouden.
drama en heroiek, gruwelijke kou,
Elfstedenkruijse : Maltezer kruis met in het midden een cirkelvorm
Delft als handelsstad
Delft staat op een van de belangrijk financiële gebied van Nederland. Het is bereikbaar van zee door de Schie-kanaal die loopt van Delftse haven tot Delft centrum. Delft is ook bereikbaar voor de mensen die dichtbij wonen.
Delft heeft zijn ontstaan als een handelsstad. De boeren die dichtbij woonden, kwamen met hun producten naar de Delftse markten brengen. En ook door de Schie-kanaal kunnen deze producten naar inladen terecht kwamen.
Als je de kaart van 17de eeuwse Holland bekijkt, zie je verbinding tussen Delft en andere belangrijke steden van destijds. Rotterdam staat daar ook, maar nog niet zo groot als Delft. Delftse haven verbindt Delft naar Maas rivier door de Schie-kanaal.
Het imago van Delft als handelsstad helpt Delft om te werk als industriestad. In het begin er was bierbrouwerij en na 17de eeuw was er fabriek voor porselein zogenoemd : Delftse blauw. In het begon van 20ste eeuw er staat farmaceutische industrie.
Wetenschap en industrie in Delft zijn altijd hecht verbinden geweest. Van het begin van deze eeuw, Delft probeert om te herrekenen als Kennis stad. Tegenwoordig in het noorden van de stad is een complex van technologisch hoogwaardige bedrijven. Technische universiteit Delft en Inholland Hogeschool zijn er. Veel technologisch hoogwaardige bedrijven werken samen met kennis centrum van Tu om een hoger niveau te bereiken.