Mijn recente functie was als projectleider bij de VSNU voor project ‘Sectordashboard’. Het sectordashboard voor onderwijs, financiën, personeel en onderzoek-valorisatie binnen de Nederlandse universiteiten is per 28 maart 2019 toegankelijk geworden voor het publiek.
De VSNU heeft in het Sectorakkoord met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap afgesproken om een landelijk overzicht te geven van kerngegevens over onderwijs, onderzoek en de impact daarvan. Dit centrale overzicht gaat over de universiteiten en semioverheidsinstellingen en zal voor iedereen toegankelijk zijn. Het wordt een gezamenlijke onderneming, waarbij de eindredactie bij de VSNU zou kunnen liggen. Verder kan het sectoroverzicht onderzoekers, bedrijven en ook de overheid helpen met het opbouwen van een interdisciplinair netwerk. Als projectleider sectoroverzicht ben ik verantwoordelijk voor het realiseren van de sectoroverzichten.
Samenwerking data afnemers en leveranciers
We hebben in de zomer van 2018 een lijst opgesteld met kerngegevens, gebaseerd op jaarverslagen en websites van universiteiten, (semi)overheidsinstellingen en internationale databases. Deze longlist bevat in totaal meer dan duizend kerngegevens, onderverdeeld in verschillende thema’s (dienstverband, diversiteit, promoties etc.). In november organiseerden we verschillende bijeenkomsten samen met dataspecialisten van universiteiten en inhoudelijke experts om die longlist terug te brengen naar een overzichtelijke lijst. Er zijn een aantal criteria voor de kerngegevens bedacht; ze moeten universeel gebruikt kunnen worden, openbaar zijn en gaan over strategische doelen zoals het klimaatakkoord en duurzame ontwikkelingen. We bespraken ook de risico’s die zo’n lijst met kerngegevens met zich mee zou kunnen brengen. Bijvoorbeeld, welke rol speelt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in het realiseren van het sectoroverzicht? Samen met mijn collega’s stelde ik dergelijke vragen tijdens verschillende bijeenkomsten. De reacties die we kregen waren zeer waardevol.
Sectoroverzichten
Op basis van de thema’s en de kerngegevens uit de datalabs hebben we ontwerpschetsen gemaakt en de eerste sectoroverzichten opgesteld. Het overzicht is onderverdeeld in domeinen Onderwijs, Onderzoek-Valorisatie, Personeel en Financiën. Bij elk domein wordt ook aandacht besteed aan het thema Internationaal. De overzichten bieden niet alleen sector brede informatie maar ook informatie op universitair niveau zonder echt in te gaan op indicatoren. Daarnaast is het niet de bedoeling om de universiteiten met elkaar te vergelijken. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk indicatoren uit het vorige Hoofdlijnenakkoord er in te zetten. Sommige indicatoren (zoals switch en uitval) zullen in de loop van de tijd geïntegreerd worden. Met verschillende partijen wissel ik ideeën uit over een optimale aansluiting van het sectoroverzicht op de technologische ontwikkelingen en op de bestaande datahuishouding van de universiteiten. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn compatibiliteit met de technologie die we binnen de VSNU al hebben, dataovereenstemming en kosten.
Afsluiting
In januari is de eerste conceptversie van het sectoroverzicht met de geselecteerde kerngegevens naar de data experts van verschillende universiteiten gestuurd. De eerste reacties van de experts zijn verwerkt. Er vond ook nadere consultatie plaats met het VSNU-bestuur. Per 28 maart 2019 is het dashboard voor hogere onderwijs, financiën, personeel en onderzoek-valorisatie toegankelijk geworden voor het publiek: https://www.vsnu.nl/feiten-en-cijfers-universiteiten.html. We hebben de succes van het project gevierd met de deelnemers met een afsluitingsbijeenkomst in Utrecht op 15 april 2019.